Consum resurse router în timp real pe RouterOS

Vizualizarea consumului de resurse în timp real pe routerele MikroTik este una din facilitațile cele mai utile unui administrator de rețea. Posibilitatea analizării în detaliu a utilizării resurselor unui echipament MikroTik ne permite să identificăm și să remediem posibilele cauze pentru care rețeaua nu funcționează în parametrii optimi.

În acest tutorial vei învăța principalele modalități prin care poți monitoriza consumul principalelor resurse ale rețelei tale.

Notă: Acest tutorial presupune că tutorialele precedente au fost parcurse.

1. Accesarea routerului MikroTik (WebFig)

 • Loghează-te în browser la adresa http://192.168.88.1/ cu utilizatorul admin și parola corespunzatoare.

 

2. Consum resurse router

  • Consumul de resurse hardware ale echipamentelor MikroTik este disponibil în meniul System -> Resources. În imaginea de mai jos poți vedea cum se poate accesa vizualizarea în timp real a acestor parametrii precum și explicația pentru fiecare dintre ei.

Consum resurse hardware MikroTik

  • Pe lângă consumul resurselor hardware, echipamentele MikroTik permit vizualizarea în timp real a consumului de resurse software ale sistemului. Aceste resurse sunt grupate pe tipuri de procese interne specifice RouterOS și pot fi vizualizate folosind funcția de analiză de profil ca în imaginea de mai jos.

Profil de consum resurse real-time MikroTik

 

3. Consumul resurselor de rețea

  • Pentru a vizualiza viteza la care se transferă date prin interfețele de rețea pe un echipament MikroTik este suficient să accesați meniul corespunzator acelor interfețe. În cazul unui router setat în modul Home AP, interfața relevantă se regăsește în meniul Bridge.
  • De menționat este faptul că traficul de download, respectiv traficul de upload, sunt inversate ca și statistici întrucât interfața face upload spre clienți în timp ce clienții văd același trafic ca fiind download.

Consum de bandă în timp real MikroTik

  • Se pot accesa detalii suplimentare cu privire la statisticile în timp real ale interfețelor prin simpla accesare cu un click a accestora.

Detalii interfață bridge MikroTik

  • Navigând în jos pe pagina cu detaliile de configurare vei putea regăsi grafice de trafic în timp real. Inversarea download cu upload se păstrează pe interfața precedentă.

Grafice de trafic în timp real MikroTik

  • Navigând în meniul Queues și dând click pe limitările PCQ create în tutorialul anterior de limitări vei accesa configurarea și statisticile în timp real ale cozilor PCQ create.

Coadă simpla PCQ MikroTik

  • În acest caz download-ul și upload-ul clienților nu mai apare inversat ca în cazul interfeței de tip bridge.

Graficele limitărilor MikroTik în timp real

  • Ultima statistică prezentată în acest tutorial și una dintre funcțiile cele mai puternice ale routerelor MikroTik este analiza traficului în timp real direct pe interfața echipamentului.
  • Prin accesarea meniului Tools -> Torch și activarea analizatorului pe interfața dorită se pot vedea detalii relevante despre traficul catre trece prin interfața selectată a echipamentului MikroTik.

Analiza simplă a traficului pe interfețele unui router MikroTik